Velenje, 26. 8. 2018

Flora Femina

Tilyen Mucik

Tilyen Mucik je Kunigundi zelo ljuba lokalna umetnica in fotografinja, nepogrešljiv del naše ekipe že kar nekaj let. Ponosni smo, da je del letošnjega programa njena čudovita razstava na Velenjskem gradu, ki je hkrati njeno diplomsko delo. Projekt »Flora Femina« na različne načine združuje motive žensk in rastlinja. Posluževala se je digitalnega in analognega kolažiranja, eksperimentirala z neposrednim vplivom rastlin na fotografski film, izvajala postopek antotipije in klorofilnega procesa, s pomočjo fototerapije ustvarila portrete žensk s travmatičnimi izkušnjami ter s tehniko timelapse-a beležila različne vplive na rastline.

Avtorica je povedala

»Potreba po ženski fotografiji izhaja iz potrebe po druženju z ženskami, ker ga pogrešam, ker mi primanjkuje in izrabljam fotografijo v ta namen. Zdi se mi, da z njo lažje pristopim do nekoga, kot pa če fotografije nimam, torej mam izgovor da pristopim do človeka. Rada bi omenila tudi to da je pri sami fotografiji žensk fotografija stranski produkt. Kar je meni pomembno, je v bistvu vmesni korak torej druženje in pogovarjanje z ženskami, zato tut zadnji način mešanja teh dveh botanik sestoji iz bolj iz pogovarjanja in je v bistvu portret samo v tem smislu, da si gledalec lahko ustvari neko sliko o tej osebi, oziroma da fotografija služi kot zemljevid do občutkov, ki sem jih jaz doživljala medtem, ko sem se s to osebo pogovarjala in me opominja na to dogajanje. To je bila obojestranska fototerapija to ni bila fototerapija samo za žensko ampak je bila tudi za mene in to je bilo v bistvu največ kar sem lahko odnesla od tega projekta.«

Tilyen Mucik (1995) je končala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo (SŠOF), smer Fotografski tehnik in diplomirala iz fotografije na ljubljanski Visoki šoli za storitve (VIST). Osem let je opravljala delo uradne koncertne fotografinje v klubu eMCe Plac v Velenju. Postavila je preko deset samostojnih razstav v Velenju, Celju, Ljubljani in Šenčurju.

Pri svojem ustvarjanju se rada vmešava v lastno preteklost, raziskuje botaniko in se preko fotografije druži z ženskami. Fotografijo uporablja za zbiranje rož in polni fotografski herbarij, ki je zamenjal pravega, tistega iz otroštva. Na drugi strani v današnjem svetu čuti primanjkljaj v druženju in pogovoru med ženskami – tako se preko medija fotografije zbližuje s subjekti na intimni ravni in ga uporablja kot nekakšen izgovor za pristop do ljudi.

Razstava na Velenjskem gradu je na ogled do 24. 9. 2018, od torka do nedelje med 10:00 in 18:00 uro.