Arhiv

Sprehodi se po zgodovini Festivala mladih kultur Kunigunda in mladinskega organiziranja v mestu Velenje. Od leta 1998 v Velenju organizatorji FMK Kunigunda podpirajo muzikalno strpnost, rušenje tabujev in vse nekonvecnionalno. Preberi, kako je grajska spletična divje plesala, nežno pela, se ekscentrično razstavljala, spretno repala, širila svoja obzorja, huronsko kričala, občasno napisala bridek stih in se kameleonificirala v tisoč in eno obliko.

2018 – dva tisoč osemnajst

Kunigunda se bori za mlade kulture, že enaindvajsetič je pogumno korakala s kulturo naprej! Širok glasbeni razpon je segal celo do zvezd svetovnega kova, med drugim so nastopili Jeru the Damaja (ZDA), Bolesna Brača, veterani slovenske alternativne glasbe Demolition Group, odlični lokalni in drugi izvajalci, glasba je zopet odmevala po magični Hudi luknji, na Velenjskem gradu je razstavljala umetnica Tilyen Mucik, v Galeriji eMCe plac Nejc Smodiš, SNG Drama je navdušila s predstavo Svetlane Makarovič: Prekleti kadilci, ponovno je  svoja vrata odprla Kunigundi posebna Art Pekarna, z razstavama Društva Kolektiv Gibanje in Tomija Vezjaka, izšla je knjiga Pod svobodnim srcem, retrosrčnica ob 20-letnici festivala, prižgali smo Svetlobno gverilo in razbijali stereotipe v Živi knjižnici.

more images
more images

2017 – dva tisoč sedemnajst

Ob dvajseti obletnici Festivala mladih kultur Kunigunda so utrip Velenja narekovali Repetitor, Stoka, Kaoz in The Stroj. Pekarna se je prelevila v večnamenski razstaviščno uprizoritveni prostor, v katerem je Kunigundino srce bilo vseh devet festivalnih dni. Kulturo gikovstva smo raziskovali v sklopu tridnevne konvencije Kunikon, nova prizorišča pa v galeriji FBunker ter pred Muzejem premogovništva.

2016 – dva tisoč šestnajst

Srca smo sestavljali z Dječaci, Matter, Sassjo in Torul. Kunigundini toni so odmevali po celotni Šaleški dolini, pa naj je šlo za vratolomno moshanje ob tonih Within Destruction ali neverjetno akustiko koncerta v jami Huda luknja. Emancipirali smo se od vsakdanje svinjarije in ustanovili Avtonomno republiko Kunigunda, premikali meje vsakdanjega na Konferenci o (Ne)Navadnem in opazovali Teorijo o lastnem mestu skozi oči Francisca Tomsicha.

več slik
več slik

2015 – dva tisoč petnajst

Kunigundo smo, kot se za polnoletnico spodobi, prvič zapeljali po cestah. Kulturo so si po žilah potiskali Elemental, Let 3 in Kiša Metaka. Zapletli smo se v Splet gibčnosti in bolečine, se sprehodili s Pocestnico in se v Pekarni poklonili Brhkemu Robatcu.

2014 – dva tisoč štirinajst

V posebej mednarodno obarvani ediciji festivala so prst na srce položili Nervecell, Ana Pupedan, Edo Maajka in HouseMouse. V Kunigudri smo spregovorili o vsestranskosti samozdravljenja in kmetovanja s konopljo, v pekarni občudovali La Lobo in okronali novega državnega prvaka v beatboxu.

več slik
več slik

2013 – dva tisoč trinajst

Na Svatbi smo praznovali ljubezen in na Letnem kinu ob Šaleškem jezeru prvič soočili najboljše slovenske beatboxerje za naziv najboljšega v državi. Drgačni smo bili s skupinami Velebor, Jimmy Barka Experience, Moveknowledgement, Fake Orchestra, Draganom Živadinovim, Cladocero, in drugimi.

2012 – dva tisoč dvanajst

Pokazali smo, da imamo jajca. No, imeli so jih tudi Kultur Shock, Inmate, Senser in General Woo, ki so tresli lignit pod Šaleško dolino. V starem Velenju je znova zadišalo iz Pekarne, tokrat po kulturi, ki jo je ekipa širila tudi po mestnih jedrih. Da, v množini – po jedru mesta Velenje s projekti kot je bila modna razstava 7naK, in po jedru novega, Vodnega mesta.

več slik
več slik

2011 – dva tisoč enajst

Stara klasirnica je dobila novo podobo, njena poslikava pa laskavi naziv največjega grafita v Sloveniji. Po velikosti so ga dohitevali zgolj decibelni stolpci koncertov skupin Noctiferia, Kiril Džajkovski, Anja Bukovec in Terrafolk ter Stekli psi. Navduševal je tudi Borut Veselko s projektom Laži vendar pošteno ter glasbena delavnica Strojnica.

2010 – dva tisoč deset

Že pred festivalom se je Velenje prvič poklonilo glasbenim legendam, zaživel je radio Kunigunda. Od njega so bili glasnejši samo smeh ob mono komediji Čefurji raus, Katalena, Interceptor, Lollobrigida, S. A. R. S. in preostanek umetniške smetane na 12. festivalu mladih kultur Kunigunda.

arhiv-2010
več slik

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

1998