Sprehodi se po zgodovini Festivala mladih kultur Kunigunda in mladinskega organiziranja v mestu Velenje. Od leta 1998 v Velenju organizatorji FMK Kunigunda podpirajo muzikalno strpnost, rušenje tabujev in vse nekonvecnionalno. Preberi, kako je grajska spletična divje plesala, nežno pela, se ekscentrično razstavljala, spretno repala, širila svoja obzorja, huronsko kričala, občasno napisala bridek stih in se kameleonificirala v tisoč in eno obliko.

2023 – dva tisoč triindvajset

Rdeča nit festivala je bilo vodilo “Pusti pečat”, takšnega, ki bo navdihoval druge in prispeval k sooblikovanju srčne, ustvarjalne in strpne družbe.

Na 22 dogodkih smo poslušali dobre koncerte, med drugim so nastopili kultni punk-rock-turbofolk bend Brkovi, biseri indie sceni bivše Jugoslavije Koikoi, trije predstavniki odličnega hip hopa Vojko V, Ajs Nigrutin in Smoke Mardeljano, si ogledali več zanimivih razstav in žgečkljivi Drag Queen Show, ustvarjali in izobraževali smo se na delavnicah, tradicionalni Titov skejt session smo popestrili z grafitiranjem, v središču mesta smo uživali v eksperimentalnem flamenku: Entropija, ker se zavedamo grozne nepotrebne potrošnje, smo povabili na Sejem Vintage oblačil in ReUse delavnico, dobili pa smo se tudi na okrogli mizi Potopljena krajina: okrogla miza o šaleških jezerih, ki jo je izvedlo društvo KID Comadres.

Poletje so zaznamovale hude poplave in Kunigunda je pomagala ljudem, ki so čez noč ostali brez življenja, ki so ga poznali. Med njimi tudi šoloobvezni otroci in mladina. Celotni znesek od vstopnine obeh plačljivih koncertov v Letnem kinu smo podarili MedobčinskI zveza prijateljev mladine Velenje, honorarju pa so se v ta namen odpovedali tudi nekateri artisti.

2022 – dva tisoč dvaindvajset

Osrednja tema festivala je bilo praznovanje petindvajsetih let Kunigunde. Skozi leta smo odkrivali raznolike spektre kulturnega ustvarjanja na glasbenem, likovnem, uprizoritvenem in področju urbanih športov in v mesto privabili nešteto zanimivih umetnikov, ustvarjalcev, glasbenikov, igralcev, obiskovalcev.
To leto pa je skupaj z dvema predfestivalskima dogodkoma program obsegal kar 22 raznolikih dogodkov, od tega 6 žanrsko raznolikih koncertnih večerov, na katerih so med drugim nastopili eni avtorsko najbolj izstopajočih in kritiško cenjenih zasedb Repetitor, karizmatična Masayah, vsestranski umetnik Vazz, underground legende Noctiferia, ogledali smo si štiri raznolike razstave, plesni in Ex-Yu stand up večer, plesni večer, gledališko predstavo Breskvice in v lastni produkciji organizirano modno revijo Fešn na Titovem trgu. Ukvarjali smo se s pomembno temo in skupaj s KID Comadres organizirali okroglo mizo Homage Velikanom, projekt v treh dejanjih, ki je naslavljal problematiko dreves v lokalnem okolju, 2 kreativni in 1 intermedijsko delavnico, natečaj in predstavitev poslanih del na tekmovanje za Najslabšo poezije, ponovno smo skupaj z društvom Duša izvedli Titov skate session in pred Klubom eMCe plac priredili Živo galerijo: Velehood, kjer so najpogumnejši v kožo zarisali trajen spomin, za poseben ambient pa je tekom festivala poskrbela Svetlobna gverila, svetlobna intermedijska inštalacija.

2021 – dva tisoč enaindvajset

Letošnje leto, ki je še vedno polno izzivov tako za posameznika kot za družbo, smo se spraševali kdo smo, ko se zazremo v ogledalo? To obdobje so zaznamovale predvsem razprave o izvoru virusa, ukrepih za zajezitev epidemije, cepljenju, trenja nastajajo tudi v drugih družbenih, političnih, ekonomskih razpravah. Poskušali smo opozoriti na pomen dialoga in iskanja rešitev za skupno dobro. Še večji del programa smo posvetili domačim ustvarjalcem, ki so pozabljeni s strani institucij v korona dobi izgubili možnosti za delo in s tem večji del prihodkov. Želimo jim omogočiti nastop in zaslužek, občinstvu pa, da doživi umetnost v živo, se povezuje, sprosti, okrepi telo in duha za življenje v novi realnosti. Sporočilo Kunigunde, da smo ne glede na vse osebne in družbene okoliščine vsi le ljudje. Poslušali smo šest žanrsko raznolikih koncertov, si ogledali tri razstave, izvedli dve delavnici, dva performansa, gledališko uprizoritev, okroglo mizo, središče mesta na Titovem skejt sessionu ponovno spremenili v ogromen skate park. Skejterji, metalci, raperji, plesalci, igralci, vizualni umetniki, obiskovalci, naključni mimoidoči, kultura je znova pokazala svoje raznolike obraze in odprla pogled v srcalo družbe.

2020 – dva tisoč dvajset

Iz več razlogov nepozabna triindvajseta Covidgunda je kljub vsem zapletom, nenadnim spremembam, ukrepom, omejitvam pa tudi nebuluzam, ohranila zdravo pamet in vam na široko odprla srce!

Koncertni program smo speljali v Letnem kinu, kjer so med drugim nastopili ostrobesedni popisovalec našega vsakdana Damir Avdić, legendarni Vasko Atanasovski & The Uncles from The Darke, edinstveno utelešenje folk popa Alicia Edelweiss, Fanfara Station, sodobna ljudska čustvenost všita v sodobno elektronsko plesno tkanino, dvojčka Bratři, nabrita zasedba Čao Portorož ter drugi odlični tuji in domači ustvarjalci.

Pripravili smo razstavo Sosežigalnica in se spraševali o poteku termične predelave odpadkov in posledicah, ki jih ta prinaša v našo dolino, zaživel je Varuh krajine, nov eksperimentalni projekt domače umetnice Alje Krofl, v Galeriji eMCe plac je umetniški tandem Zavetišče za zavržene rastline postavil razstavo Zelena točka, na okrogli mizi Nov prireditveni prostor in oder ob jezeru smo želeli in dobili informacije glede tega velikega in pomembnega projekta iz prve roke, tradicionalno smo s skejterji zaskvotali Titov trg, na konS delavnicah smo izdelali distorzor in sintetizator, si ogledali predstavo Tatovi podob predstavljajo: Življenje in smrti HPD-ja ter kriminalno dramo lokalnih ustvarjalcev Koroporacija.

In vi ste se spraševali, če Kunigunda sploh bo? Kunigunda JE!

2019 – dva tisoč devetnajst

Na kozmičnem potovanju smo preko petih koncertnih večerov, štirih razstav in delavnic spoznavali Kunivesolje. Prepletali smo vse – od plesa, mistike in žanrsko raznolike glasbe do adrenalinskih dogodivščin. Noctiferia so izvedli butičen akustični koncert z razširjeno postavo v magični Hudi luknji, v Letnem kinu ob Škalskem jezeru velenjski hip hop reunion in Krešo Bengalka, Mrfy, na terasi kluba eMCe plac pod zvezdami čarobni duo Ätna iz Nemčije, več drugih lokalnih in tujih fantastičnih izvajalcev, na Velenjskem gradu smo si ogledali vedno aktualno predstavo Živalska farma, v središču mesta tradicionalni Tito skate session, tokrat skupaj z ekipo Urban roof, vodilnimi akterji na področju urbanih športov na slovenskih tleh, risali smo akte v živo na Titovem trgu in sprožili tako valove navdušenja kot ogorčenja. Kunigunda torej še vedno družbi in posameznikom nastavlja ogledala, vznemirja, zabava, zadovolji, izobražuje in kdaj celo šokira. In prav je tako.

2018 – dva tisoč osemnajst

Kunigunda se bori za mlade kulture, že enaindvajsetič je pogumno korakala s kulturo naprej! Širok glasbeni razpon je segal celo do zvezd svetovnega kova, med drugim so nastopili Jeru the Damaja (ZDA), Bolesna Brača, veterani slovenske alternativne glasbe Demolition Group, odlični lokalni in drugi izvajalci, glasba je zopet odmevala po magični Hudi luknji, na Velenjskem gradu je razstavljala umetnica Tilyen Mucik, v Galeriji eMCe plac Nejc Smodiš, SNG Drama je navdušila s predstavo Svetlane Makarovič: Prekleti kadilci, ponovno je  svoja vrata odprla Kunigundi posebna Art Pekarna, z razstavama Društva Kolektiv Gibanje in Tomija Vezjaka, izšla je knjiga Pod svobodnim srcem, retrosrčnica ob 20-letnici festivala, prižgali smo Svetlobno gverilo in razbijali stereotipe v Živi knjižnici.

2017 – dva tisoč sedemnajst

Ob dvajseti obletnici Festivala mladih kultur Kunigunda so utrip Velenja narekovali Repetitor, Stoka, Kaoz in The Stroj. Pekarna se je prelevila v večnamenski razstaviščno uprizoritveni prostor, v katerem je Kunigundino srce bilo vseh devet festivalnih dni. Kulturo gikovstva smo raziskovali v sklopu tridnevne konvencije Kunikon, nova prizorišča pa v galeriji FBunker ter pred Muzejem premogovništva.

2016 – dva tisoč šestnajst

Srca smo sestavljali z Dječaci, Matter, Sassjo in Torul. Kunigundini toni so odmevali po celotni Šaleški dolini, pa naj je šlo za vratolomno moshanje ob tonih Within Destruction ali neverjetno akustiko koncerta v jami Huda luknja. Emancipirali smo se od vsakdanje svinjarije in ustanovili Avtonomno republiko Kunigunda, premikali meje vsakdanjega na Konferenci o (Ne)Navadnem in opazovali Teorijo o lastnem mestu skozi oči Francisca Tomsicha.

2015 – dva tisoč petnajst

Kunigundo smo, kot se za polnoletnico spodobi, prvič zapeljali po cestah. Kulturo so si po žilah potiskali Elemental, Let 3 in Kiša Metaka. Zapletli smo se v Splet gibčnosti in bolečine, se sprehodili s Pocestnico in se v Pekarni poklonili Brhkemu Robatcu.

2014 – dva tisoč štirinajst

V posebej mednarodno obarvani ediciji festivala so prst na srce položili Nervecell, Ana Pupedan, Edo Maajka in HouseMouse. V Kunigudri smo spregovorili o vsestranskosti samozdravljenja in kmetovanja s konopljo, v pekarni občudovali La Lobo in okronali novega državnega prvaka v beatboxu.

2013 – dva tisoč trinajst

Na Svatbi smo praznovali ljubezen in na Letnem kinu ob Šaleškem jezeru prvič soočili najboljše slovenske beatboxerje za naziv najboljšega v državi. Drgačni smo bili s skupinami Velebor, Jimmy Barka Experience, Moveknowledgement, Fake Orchestra, Draganom Živadinovim, Cladocero, in drugimi.

2012 – dva tisoč dvanajst

Pokazali smo, da imamo jajca. No, imeli so jih tudi Kultur Shock, Inmate, Senser in General Woo, ki so tresli lignit pod Šaleško dolino. V starem Velenju je znova zadišalo iz Pekarne, tokrat po kulturi, ki jo je ekipa širila tudi po mestnih jedrih. Da, v množini – po jedru mesta Velenje s projekti kot je bila modna razstava 7naK, in po jedru novega, Vodnega mesta.

2011 – dva tisoč enajst

Stara klasirnica je dobila novo podobo, njena poslikava pa laskavi naziv največjega grafita v Sloveniji. Po velikosti so ga dohitevali zgolj decibelni stolpci koncertov skupin Noctiferia, Kiril Džajkovski, Anja Bukovec in Terrafolk ter Stekli psi. Navduševal je tudi Borut Veselko s projektom Laži vendar pošteno ter glasbena delavnica Strojnica.

2010 – dva tisoč deset

Že pred festivalom se je Velenje prvič poklonilo glasbenim legendam, zaživel je radio Kunigunda. Od njega so bili glasnejši samo smeh ob mono komediji Čefurji raus, Katalena, Interceptor, Lollobrigida, S. A. R. S. in preostanek umetniške smetane na 12. festivalu mladih kultur Kunigunda.

arhiv-2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

1998