Festival mladih kultur Kunigunda je devetdnevni mednarodni kulturni festival z dvajsetletno tradicijo, ki se v drugi polovici avgusta zgodi na različnih lokacijah v mestu Velenje. Njegovo ime izvira iz lokalne legende. Na Velenjskem gradu naj bi namreč živela prelepa mladenka z imenom Kunigunda, grajska služabnica, ki so jo obtožili čarovništva ter jo za kazen vrgli v vodnjak na gradu. Vse od takrat, naj bi Kunigunda strašila po grajskih sobanah. Festival, ki ga lokalni mladi v njenem imenu organiziramo že od leta 1998, pa ni nič kaj strašen. Po krivem obdolženi mladenki se želimo pokloniti z mlado kulturo, ki je velikokrat prav tako po krivem obtožena, da ni dovolj kulturna. Tudi alternativna kultura išče svoj prostor pod soncem, tako kot ga je iskala Kunigunda. Mi je ne obsojamo in ji dajemo možnost da se razcveti v vsem svojem šarmu, mladostnem zagonu, se razvija in plemeniti, prav tako pa tekom festivala dajemo možnost obiskovalcem, da se z njo spoznajo, spoprijateljijo in v njej uživajo.

this is alt text
this is alt text
this is alt text
this is alt text
this is alt text

Srce

Srce je že od nekdaj zaščitni zank Kunigunde. Srce je ritmično utripajoči organ, ki poganja naš stroj, je motor življenja in simbol ljubezni. Srce utripne okoli 100.000 krat na dan, 36.500.000 krat na leto. Ponazarja to, da je vse, kar je narejeno na Kunigundi, narejeno s srcem.

Začetki

Začetki Festivala mladih kultur Kunigunda segajo v leto 1998. Ekipa treh ustanoviteljev je festival v njegovih rosnih letih na noge postavljala z nizkim proračunom, a veliko željo. Trud se je s časom začel poplačevati – z močnim poudarkom na alternativni kulturi je Kunigunda postala ena izmed gonilnih sil velenjske mladinske scene. Rdečo dvorano se je začelo plemenititi z grafiti, lokalnih bendov, ki so na festivalu dobivali priložnost nastopati na večjih odrih, je bilo vse več. Že na drugem festivalu je ekipa organizirala mednarodni tabor, počasi so začenjali kupovati lastno opremo, ekipi se je pridruževal prvi podmladek z močno željo po delu in tem, da bi pustili pečat na lokalni kulturni sceni.

this is alt text
this is alt text
this is alt text
this is alt text
this is alt text
this is alt text
this is alt text
this is alt text
this is alt text
this is alt text

Razvoj

V svojih 20 letih je Kunigunda postala simbol mladih, alternativnih kultur v Velenju. Njen program vsakoletno odraža subkulturni mozaik, ki se čez leto sestavi na lokalni kulturni sceni. Njegovih ustvarjalcev ne bi napak poimenovali kot skupino ljudi, ki predstavlja produkt prenosa znanja med generacijami mladih, zagnanih, družbenokritičnih posameznikov, ki jim je mar za dogajanje v Šaleški dolini in širše. Prav prenos znanja je ob kvalitetnem preživljanju prostega časa in nudenju priložnosti za delo tistim, ki si je želijo, postal vrednota, ki jo ekipa Festivala mladih kultur Kunigunda začela poudarjati nemudoma, ko se je koncept festivala postavil na noge. Nadebudni in obetavni posamezniki z delom na festivalu dobivajo priložnost pridobitve nezamenljivih delovnih izkušenj z vseh področij, ki jih zajema organizacija tovrstnega festivala.

Kunigundin oder je v minulih letih gostil mnogo prepoznavnih imen z vseh strani neba (tako v umetniškem kot abstraktnem smislu). V duhu poudarjanja vseh kultur in tako vseh glasbenih zvrsti, smo čupali z metalci in pankerji, bengali z reperji in MC-ji, rejvali z DJi, plesali v reggae in ska tonih ter se uživali v vsem, česar ni šlo popredalčkati. Skupine kot so S. A. R. S., Dubioza Kolektiv in Kultur Shock so grajsko spletično obiskale še preden so svoja imena pisali ob bok najprepoznavnejšim. Festival je gostil tudi druga znana imena – Edo Maajka, Kiril Džajkovski, Torul, Elemental, Dječaci, Matter, Let 3, Sassja, Kandžija i gole Žene, Within Destruction, General WOO, Velebor, The Stroj, Ana Pupedan, Kiša Metaka, Anja Bukovec in Terrafolk, Raggalution in še mnogo drugih – vsi so krojili glasbeno podobo Kunigunde. Tudi na ostalih področjih smo gostili velika imena, od Dragana Živadinova, Gašperja Tiča in Sebastiana Cavvaze, do Boruta Veselka idr.

Ob vrhunskih vabljenih nastopajočih se v zadnjih letih organizacijska ekipa FMKK več in več v program vpenja tudi sama. Projekti kot so državno prvenstvo v Beatboxu in Vodno mesto so svoj dom našli prav na Kunigundi, med tem ko je ekipa lastne produkcije lokalno sceno zaznamovala z družbenokritičnimi projekti kot so Eksperiment: Titovo Velenje, Svatba: Praznovanje ljubezni, Kunigudra in Ustanovitev Avtonomne republike Kunigunda.

Kunigunda se vedno razvija, sestavlja, tišči kulturo v žile, deli klofute pripravljenim in nepripravljenim. In še bo. Tudi letos.