Velenje, 5. 3. 2018

NAPOVEDUJEMO: Demolition group (intervju)

Napovedujemo prve nastopajoče na letošnji Kunigundi: vračajo se veterani slovenske alternativne glasbe – DEMOLITION GROUP!

Posavska alternativna rock skupina Demolition group je na slovenskem glasbenem zemljevidu že več kot 30 let. Za svoje glasbeno ustvarjanje so prejeli več nominacij in nagrad, tako publike kot kritikov, kar potrjuje njihovo pozicijo ene najmočnejših domačih neodvisnih zasedb.Ustvarjajo po principu »neposredno, surovo, do zadnje kaplje znoja, do zadnje kaplje krvi« in pravijo: “Koncerti so vedno bili in bodo naše najmočnejše orožje in smisel našega delovanja. Govorica Demolition Group je najbolj bridka neposredno, v soočenju z našim zvestim občinstvom in v družnem ustvarjanju peklenske ekstaze prvinskega rokenrola.

S pevcem skupine Goranom Šalamonom smo januarja, po koncertu v Klubu eMCe plac, klepetali o glasbi, svetu in – Kunigundi, kjer bodo med drugim predstavili svoj novi album.

Lahko bi rekla »dobrodošli nazaj«, saj ste v Velenju igrali že večkrat. Kaj bi rekli, kakšen vtis je pustilo naše mesto na vas?

eMCe je deloval ves čas, odkar mi igramo in mislim, da je dobro delal, vedno nam je bilo v užitek in v veselje priti sem špilat, za klubske zadeve ali za prireditve na gradu poleti ali na Kunigundi… fajn. Mislim, da so ta glasbeni del programa vodili glasbeniki oziroma ljudje, ki so globoko vpleteni v ta drugačni rock’n’roll, v nekomercialno muziko in verjetno potem tudi nam, ki smo tudi do kolen ali pa do vratu zagazili v ta nekomercialni rock’n’roll, v principu tako okolje potem paše.
Ja, z veseljem pridemo vedno sem v Velenje.

Na sceni ste že od osemdesetih let, generacije se menjajo. Se publika dosti spreminja?

Težko reči, ker imamo tudi to srečo, da smo vedno igrali tako musko, ta rock’n’roll, ki je nekako vedno radoveden. Ni probal najti tiste šablone, ki bi bile najbolj učinkovite, ki bi prinesle največ denarja.
Naš pogled na rock’n’roll je izhajal iz tega, da vedno iščemo nekaj malo drugačnega, nekaj novega, nekaj, kar bi dalo dodatno zanimivost glasbi, ki se ustvarja.
S tako vrsto muzike, v principu, se vedno gibljemo nekako v – zdaj, ko smo že stari – veliko mlajših krogih. Ta mlajša publika tudi v svoji reakciji na glasbo ali pa v svojem sodelovanju na koncertu v živo, kaže radovednost, vedoželjnost, neko zadovoljstvo in srečo, če sliši nekaj drugačnega, če sliši nekaj novega.
Ni to publika, kateri bi bil cilj v življenju, da najde neko pot, ki bo nosila največ koristi, največ učinka, ampak je zmeraj ta neka raziskovalna, vedoželjna nota.
Ne morem reči, da se publika grozno razlikuje v zadnjih štiridesetih letih. Okej, štirideset še nismo, za trideset lahko trdim (smeh).
Dejansko je bolj odvisno, kot od starosti in obdobja, od odprtosti duše. Ko je duh odprt za nove izzive, za nova spoznanja, je zmeraj mlad. Pa naj bo to sto, dvesto, petsto, tisoč let nazaj.

Vaša besedila so med drugim tudi zelo družbeno kritična. Ima po vašem mnenju glasba še močan vpliv na svet, še premika meje, kot so jih v preteklosti recimo hipiji pa potem pankerji in tako naprej?

To iluzijo gradimo. To upanje imamo, še vedno. Gledamo iz tega zornega kota, da bi bil svet boljši, če bi se ljudje zavedali, če bi poznali napake, tisto slabo, kar rine v slabo in slabše ta svet. Se pravi, še vedno imamo iluzijo, da se s takim prosvetljenstvom, odkrivanjem, poučevanjem, da ljudi izboljšati. Koliko pa je dejanskega vpliva pa ne vem, nisem ravno prepričan. Nisem ravno prepričan, da se bo na osnovi tega, ker nekdo posluša mojo muziko, drugi dan se odločil, da bo strumno nastopal v borbi za spremembo tega sveta. To je recimo eno tudi zelo staro vprašanje, ki se ne tiče samo muske ampak tudi umetnosti same, ali nekdo med koncertom uživa v moji muziki, zato, ker mu ta muzika nudi udobje in ugodje, ker mu da nek dober občutek, nek dober feeling, ali zato, ker se strinja s to idejo, ki jo jaz skozi glasbo hočem podat? Tega ne vem.
Da bi rekel, da glasba ali pa umetnosti ali pa rock’n’roll spreminja svet, da obrne svet sto procentno na bolje… mislim, da ne.

Veseli nas, da se letos vračate na Kunigundo.

Na Kunigundi je vedno dobro in se splača prit – ali špilajo Demolition group ali ne. (smeh)
Upam, da to vsebino vrednosti, zaradi česar se splača priti na Kunigundo, prispeva tudi Demolition group, ko je zraven. Letos bo Demolition group prispeval v veliki meri, ker bo za ta Velenjski konec, ta del Slovenije, tudi promoviral novo ploščo, ki izide 9. 5. 2018.

Za konec – se še spomnite zadnjega nastopa na Kunigundi?

Se ga spomnim ja, je bilo fajn, je bilo lepo. Mislim, da je tudi ta plac pred eMCejem primeren. Zmeraj to neko vrednost in kako navzven zgleda, diha in živi plac, dajejo ljudje, ki pridejo sem. Tudi na zadnji Kunigundi je bilo občinstvo, ki je prišlo na naš koncert, fantastično, tako kot zmeraj, ko pridemo v Velenje.

Hvala in se vidimo avgusta!

Sharing is caring!