Velenje, 26. 8. 2020

KUNI INTERVJU: Loup Abramovici – Tatovi podob

Redni, modularni, presenetljivi, nikoli isti in predvsem umetniško-družabni večer Tatovi podob so v različnih oblikah sodelovanja vzpostavile_i sodelavke_i skupine The Feminalz. V procesu dela, ki ga je skupina začela razvijati leta 2013, avtorice_ji ambiciozno razmišljajo in raziskujejo »feministično-postdramsko-burlesko«. Z večerom tehnoburleske kontinuirano nastajajo novi umetniški prispevki, komentarji in sporočila, s katerimi neposredno nagovarjajo občinstvo in razvijajo tematske bloke, like ali zgodbe, ki se postopoma vzpostavljajo in odkrivajo gledalcem svoje bivanje

S serijo »Tatovi podob predstavljajo« člani_ce skupine podrobneje pogledajo v življenje enega od tehnoburlesknih likov.  V solo predstavi Tatovi podob predstavljajo: Življenje in smrti HPD-ja, se nam je predstavil Loup Abramovici, ki nastopa pod umetniškim imenom HPD (Hormonal Pertubator in Decay / »Hormonski motilec v razkroju«).

Na slovenskih odrih nastopaš že skoraj 10 let. Kako dolgo si že član Tatov?

Že od samega začetka, ne vem točno koliko časa nazaj. Mogoče 6, 7 let nazaj (smeh), nisem dober s številkami. Ampak sem bil tam od začetka. Zame je to bilo nekaj kar še nikoli nisem počel, bilo mi je zanimivo pa še izziv. Od takrat poskušam ustvariti nekaj novega vsako leto. Lani sem z enim izmed likov, ki sem jih igral, začel nastopati v solo predstavah.

Kako si prišel do svojega umetniškega imena HPD (Hormonski motilec v razkroju)?

Najprej nisem imel specifičnih idej. Zjutraj sem potem poslušal radio in je bila neka znanstvena oddaja, kjer so govorili o raku. Rakavo celico so opisali kot hormonski motilec. Nato sem pomislil »Ok, kaj pa če je liku ime hormonski motilec v razkroju?« oziroma nekaj takega. Poleg tega, kadar rečeš PD v francoščini, je to popolnoma homofobična žaljivka. Tako da zame je to nekaj smešnega, za ostale pa malo čudno.

Kako dolgo ja trajal proces priprave predstave?

Proces je bil okoli 4 do 5 tednov, nekaj takega.

Kakšno je sporočilo predstave?

Ne morem reči zagotovo. Moj namen je bil pazljivo izbrati temo in iz nje narediti komedijo ali satiro. Leto, ko smo začeli delati na predstavi sta imela Slavoj Žižek in Jordan Peterson debato, ki me je zanimala. Hotel sem se ponorčevati iz nje, ampak se je izkazalo, da predstava sploh ni o tem. V tej burleski vse prihaja od zunaj in znotraj. Hotel sem predstavo prikazati kot sushi v smislu, da se vidi notranjost kot zunanjost. Vidite me, ko menjam kostume in prihajam na oder kot nov lik. Nato sem v glavi imel lik, karikaturo Melanie Trump. Začel sem ustvarjati seznam najbolj nemogočih smrti, ki bi jo doletele. Začel sem s tem, nato pa nadaljeval v smislu, da se ne morem znebiti tega ženstvenega lika v sebi.

Predstava je šla skozi več faz. Nisem ambiciozen, pričakujem, da se bodo ljudje zabavali in da stvari ki jih kažem in pripovedujem nekako odražajo človekov obstoj in dojemanje časa. Nekdo je rekel, da če prideš na oder s pištolo, nikoli ne veš če bo nekdo umrl. Jaz mislim ravno nasprotno. Ko pride nekdo na oder točno veš, da nihče ne bo umrl. Hotel sem se igrati z zaustavljenim časom in z življenjem, ki mogoče ni življenje ampak posmrtni obstoj ali fantazija. Kjer so ljudje kot risanke, ki umrejo in takoj vstanejo od mrtvih, kot Kristus. Veliko delam z asociacijami in idejami, izberem jih od tu in tam imajo različni izvor.

Kakšna je bila reakcija gledalcev na predstavo?

Mislim, da jim je všeč, dobil sem dobre povratne informacije. Nikoli nisem zadovoljen s tem kar naredim. Ljudje to po navadi ne opazijo. Jaz vedno mislim, da bi kaj lahko bilo daljše, krajše ali drugačno. Gledalcem je na splošno zabavno gledati. Predstava ni čisto komedija, ampak na momente je vseeno smešna.

Festival Kunigunda letos nosi slogan “zdrava pamet, odprto srce”. Kakšne so vajine asociacije na ta slogan?

Zdrava pamet je hkrati nekaj, kar se mi zdi dobro, vendar prisili ljudi, da se držijo neke lastne gotovosti. Nisem čisto zadovoljen s trenutnim stanjem sveta. Ljudje se obnašajo po načelu zdrave pameti večino časa. Vedno je pragmatizem tisti, ki govori kaj narediti. Mešane občutke imam s to frazo ”zdrava pamet”.