Velenje, 24. 8. 2019

KUNI INTERVJU: Samuli Kemppi

V Lahtiu rojen Samuli Kemppi je kot DJ, producent, lastnik založbe in radijski voditelj svetovno znane oddaje o sodobni techno glasbi – Deep Space Helsinki, definitivno eden najbolj prepoznavnih finskih techno produktov. Njegovo glasbo je bilo moč slišati na številnih nastopih od Buenos Airesa pa vse do Šanghaja. Kemppiev glasbeni slog seže od experimentalne elektronike vse do bolj “deep” variacij techna žanra.

Kdaj si začel ustvarjati glasbo in kdaj si začel nastopati?

Začel sem kot DJ in moj prvi nastop je bil leta 1989. Producirati sem začel malce kasneje, ko sem se igral na računalnikih v zgodnjih devedesetih in leta 1995 so mojo prvo skladbo zaigrali na radiu na Finskem. Prvo sem se samo igral z računalnikom nato sem začel uporabljati drugo opremo. Prve skladbe so izšle v letu 2001, to je bil začetek moje kariere kot uradni producent.

Kje je bil najboljši kraj kjer si nastopal? Kaj je bila najbolj nora stvar ki se je zgodila?

Imel sem to čast da sem igral že po celem svetu. Igral sem v krajih kot Buenos Aires, Shanghai in podobna velika mesta. Nevljudno bi bilo izbrati samo en kraj, ker sem igral v toliko krajih in spoznal veliko prijaznih ljudi. Ampak najbolj nora stvar… Berghain je zelo poseben kraj, tam lahko vidiš veliko norih stvari, ampak ni najbolj noro kar sem videl. Rekel bi, da pustimo to kot skrivnost ampak sem videl že kar nekaj norih stvari.

Vaša sanjska lokacija za nastop?

Igrati na nekakšnem kozmičnem disku ob zori na plaži. To bi bilo kul. No, Japonska je država v kateri še nisem igral. Od tam mi je všeč veliko stvari, kot japonska hrana, kultura in zgodovina. To bi bil kul kraj za obiskati nekega dne.

To leto raziskujemo vesolje. Kam bi šel, če bi lahko potoval s svetlobno hitrostjo?

No, moralo bi biti hitrejše kot svetlobna hitrost, ker je velikost vesolja tako ogromno. Sem ‘’nerd’’ in igram igro Elite: Dangerous. Z njo potujem po vesolju. Ne vem, mogoče videti kakšno kul meglico, nekje v vesolju.