Ljubljana, 12. 07. 2017

Na KuniKonu tudi Cosplay tekmovanje!

COSPLAY

Beseda COSPLAY je zloženka angleških costume in play in opisuje uprizoritveno umetnost, v kateri njeni izvajalci s kostumom, modnimi dodatki in igranjem vloge upodobijo lik iz popularne kulture. Like, ki se jih cosplayerji najraje lotijo, najpogosteje najdemo v popularnih filmih ali serijah, popularnih franšizah video iger, stripov, animejev ali mang, a “pravila” cosplaya, če jih lahko tako sploh imenujemo, vira navdiha ne začtrtavajo. O fenomenu cosplaya lahko govorimo že v času poznjega srednjega veka, ko se je uveljavil ples v maskah, kmalu za tem pa je na paradah za časa renesanse že bilo moč opaziti tri mušketirje ali katerega izmed Shakespearejevih likov.

Uprizoritvena umetnost je razmah doživela na Japonskem v sedemdesetih letih minulega stoletja, s popularizacijo tamkajšnje kulture in Animejev na zahodu v minulem desetletju, pa je postala res globalna. Najpopularnejša oblika prezentacija cosplayerskih kostumov so postale prav fan konvencije, ki so v času masovne priljubljenosti ne samo Animejev, temveč fantazijske in fantastične pripovedi v vseh medijih, postale večje kot kadarkoli poprej.

vir: Giphy

Cosplay je postal eden najprepoznavnejših gradnikov velikih fan konvencij – seveda si ga zato še kako želimo tudi na Kunikonu! Naj med obiskovalci prve konvencije v Velenju mrgoli stormtrooperjev, med mimoidočimi želimo slišati zmerjanje kostumov med dvema Deadpooloma, da večnega prerekanja med škrati in vilinci sploh ne omenjamo – naj na večernem koncertu skupaj zarajata Harley Quinn, Belle in Elsa, Samus, Lara Croft, D.Va in Sailor Moon – želimo videti vse!

TEKMOVANJE NA KUNIKONU

Na cosplay tekmovanje se lahko prijavi vsakdo, ki se strinja s pravili o sodelovanju, ki so na voljo s klikom na spodnji gumb! Tam boš našel tudi povezavo do prijavnega obrazca, ki ga reši pred prihodom na festival!

Najboljše cosplayerje bomo tudi bogato nagradili! Celoten seznam nagrad naj za zdaj ostane še skrivnost, svečano pa lahko oznanimo, da bomo ob obdarovanju s Kunigundinim SWAGom in mnogimi drugimi norimi nagradami, najboljše brezplačno poslali tudi na letošnja cona Na meji nevidnega in VIECC – Vienna Comic Con!

Že razmišljaš o svoji maski?

Sharing is caring!