Velenje, 10. 6. 2017

Na FMKK bo znova Kao(z)tično!

 

KAOZ – thrash/new age/crust

Podoživi slovo KAOZov na 12. FMK Kunigunda!

Bend, ki je Kunigundino zgodbo začel in bend, ki je svojo zgodbo na Kunigundi končal, se vrača. In to posebej za (ne boste verjeli) – Kunigundo! Dvajsetemu festivalu mladih kultur Kunigunda se piše brutalen konec s KAOZi!

Legendarnih KAOZ v Velenju ni treba predstavljati. Vsi tisti, ki jim kovina teče po žilah, se še spomnijo 29. avgusta 2009, ko so Dejan Djordjević, Goran Jugović, Matjaž Zajc in Davorin Štorgelj v svojem značilnem ‘na 11 navitem’ slogu odložili kitare in paličice, ter se na 12. festivalu mladih kultur Kunigunda poslovili od zveste publike, za katero so žgali več kot desetletje. Tisti, ki se v letu 2009 (ali celo na prvi Kunigundi, na kateri so Kaozi že diktirali šaleške circle pite) še niso razmetavali pod odri, pa so o lokalnih težkokategornikih zagotovo slišali od starejše metalske družbe, ali pa so njihovi riffi prvič pobožali njihova ušesa na 24. DMK, ko so se Kaozi nazadnje dobili. Zdaj pa se vračajo domov – preverit, če jeklo v naših vratovih še ni zarjavelo. #KVZ \m/

Velenjska legendarna new age thrash metal skupina Kaoz je delovala od leta 1993. Takrat so jo še pod imenom Alcohollica tvorili Dejan Đorđević, Matjaž Zajc, Janez Gavez, Senad Košić. Nastopali so predvsem na Štajerskem, Februarja 1996 pa izdali prvo demo kaseto – Keep Trashing. Kmalu za tem so zamenjali kitarista, basist je prevzel vokal in skupina se je leta 1997 preimenovala v Kaoz.

Po nekaj uspešnih koncertih skupina posname material za novo demo kaseto – The Day Of The Dead, vendar do realizacije ni prišlo zaradi preslabe kvalitete posnetkov. Klub temu pa se je na posnetkih opazila velika razlika v glasbenem slogu.

Oktobra leta 1998 je skupina ponovno šla v studio in rezultat je nova demo kaseta z naslovom Feel The Chaos. Takrat so zamenjali bobnarja, vendar so po mesecu dni že nastopali po Sloveniji. Aprila leta 2000 so v studiu v Pamečah pri Slovenj Gradcu posneli osem avtorskih komadov, ki jih zaradi finančnih, predvsem pa zaradi tehničnih problemov, niso nikoli dokončali. To in naslednje leto je bilo za Kaoz delovno, saj so poleg koncertiranja po slovenskih klubih dvakrat gostovali v Jugoslaviji. Svoj komad pa so prispevali tudi na kompilaciji Lignit. Na Rock Maratonu v Lendavi, kjer so se srečali neuveljavljeni rock bendi, so osvojili prvo mesto in prejeli Zlato činelo.

Leto 2002 se je začelo s ponovnim snemanjem v studiu Dynamic, kjer so dokončali material za prvo plato – album z naslovom Kaoz, ki vsebuje dvanajst avtorskih komadov, začinjenih z elektronskimi dodatki Aleša Uratnika, ki je tudi producent plošče.

Na festivalu se bodo Kaoz predstavili v najbolj eksplozivni postavi: Đole, Zenf, Dado in Zajc, 1. 9. pred eMCe placom! Pripravte verige, začnite puščat čupe, še je dovolj časa! (sic)

Sharing is caring!