Kunigunda je v petindvajsetih letih gostila ogromno glasbenikov, domačih in tujih, še ne prepoznavnih in popularnih.

Radi se spominjamo vsakega od njih posebej, še bolj pa nas veseli, kadar se kakšen nastopajoči spomni na nas.

Na 22. Festivalu mladih kultur Kunigunda je nastopila tudi štiričlanska novomeška indie rock skupina MRFY, ki danes velja za eno najprepoznavnejših in najbolj priljubljenih skupin na slovenski glasbeni sceni. V tem letu so po dveh razprodanih koncertih ob predstavitvi težko pričakovanega albuma Use v Kinu Šiška nadaljevali s koncertiranjem po vsej Sloveniji, tudi Velenju. Letos so prejeli tudi Zlato piščal za skladbo leta z naslovom Prjatučki.

Člani zasedbe so Lenart Merlin (bas kitara), Rok Klobučar (bobni), Tomaž Zupančič (kitara), svoje doživljanje ob takratnem nastopu in nekaj o tem, kako danes z glasbo začarati poslušalce, pa nam je zaupal frontman skupine Gregor Strasbergar – Štras.

Z njim se je pogovarjala Lara Oblak.

Leta 2019 ste nastopili na Kunigundinem odru v Letnem kinu. Kakšen se ti je zdel vajb festivala in kako vam je bilo nastopati pri nas? Se ti je takrat mogoče kaj posebnega vtisnilo v spomin? 

Odličen plac. Takrat smo bli tudi v obdobju naše kariere, kjer smo pridobivali na prepoznavnosti in zato se mi zdijo tovrstni festivali super, ker legitimizirajo mlado sceno in bende, ki lahko celo headlinajo.

Festival mladih kultur Kunigunda je prepoznaven tudi po logotipu – srcu. Takoj sem pomislila na Prjatučke in na “Spet bo zagorelo, ker nam vedno tli na dnu srca”. Ali imaš kakšen “recept” kaj narediti, da obiskovalcem vaših koncertov zatli na dnu srca?

Pomembno je, da smo uigrani, da vemo kaj želimo z našimi koncerti narediti. Tudi odri se razlikujejo od klubskih pa do velikih outdoor festivalov. Treba se je vsakič malo prilagodit na vibe in potem na koncu izlit svojo dušo in skanalizirat energije.

Ker je Kunigunda festival mladih kultur, k nam vabimo predvsem mlade, tudi še ne tako prepoznavne  umetnike in umetnice. Ali je kaj takega, kar bi želel sporočiti mladim artistom v današnjem svetu, ki se iščejo in še morda ne vedo, kako naprej?

Vztrajno in potrpežljivo. Vse je za neki dobr.