Velenje, 23. 8. 2020

KUNI INTERVJU: Vasko & the Uncles from the Dark, Alina

V sobotnem popoldnevu smo se pogovarjali z Vaskom Atanasovskim iz Vasko & the Uncles from the Dark in kantavtorico Alino, ki na Kunigundi nastopa že drugič.

VASKO ATANASOVSKI 

Kako se znajdete v tej novi situaciji, ki močno vpliva na glasbeno industrijo? Kaj menite o on-line koncertih in nujnih osmih metrih med glasbeniki in publiko?

Osebno se nekako znajdem. Imam kar nekaj koncertov, od marca do junija je pa vse odpadlo. Recimo, morali bi igrati v Romuniji, na Ohridskem jezeru in podobnih državah, ki so sedaj na rdečem seznamu. Trenutno je v tej industriji zelo težko načrtovati koncerte. Sploh mednarodno, kjer sem jaz bolj aktiven. Sedaj je problem, ker se nič ne ve, ali se bo dalo kaj izpeljati ali ne. Ti ukrepi se mi zdijo v veliki meri neprimerni, sploh če gledamo, kako druge stvari potekajo. So precej bizarni in škodujejo naši panogi, v kateri se ustvari zelo veliko prihodka in tudi zelo veliko ljudi živi od tega. Ne mislim samo na glasbenike, ampak na vse ljudi, ki so v tej industriji, od tonskih delavcev, lučkarjev itd.

Bi lahko izpostavili kakšno pozitivno stvar te situacije?

Jaz doživljam to kar pozitivno. Poslovno še nekako shajam, vem pa da veliko prijateljev to počne bistveno težje. Jaz ves čas opozarjam, da bi bilo potrebno nekako poskrbeti za to, dati kakšno pomoč, drugače omogočiti ljudem delo. Sicer pa mislim, da je leto kar pozitivno, vsaj na moji osebni ravni. Mislim, da vse to vpliva na družbo in se vseeno kdaj vprašamo, da ni vse tako samoumevno. Upam pa, da čim več stvari izboljšajo, da pride čim več pozitivnega iz tega.

Kakšen je vaš proces ustvarjanja glasbe? Vaša besedila vsebujejo zelo veliko metafor, ali lahko sklepamo, da veliko berete?

Veliko različnih vplivov je tukaj zraven. Delam zelo veliko različne glasbe: komponiram za gledališča, pišem za orkestre, imam bolj instrumentalne sestave. To je pa posebna zasedba, ki obstaja že 10 let in smo se prej imenovali Vasko Atanasovski Trio. Edini band, kjer jaz pojem in so ta besedila prisotna. Poezija mi je pa že od nekdaj bila blizu, jo tudi občasno pišem. Tu pa tam mi uspe kakšen tekst, ki se mi zdi zabaven in ga uglasbim.

Katere kulturne dogodke pa najraje obiskujete?

Poleg glasbe imam rad tudi filme. Delam pa tudi zelo veliko z gledališčem. Se mi zdi, da sem tako obkrožen s tem svetom, da potem v prostem času ne hodim rad na takšne dogodke. Najraje imam spontane načrte, da sem od večera presenečen, spoznam kaj novega.

Vsako leto imamo na Kunigundi nov slogan. Letos je to »zdrava pamet, odprto srce.« Kakšna je vaša asociacija na ta slogan?

Zelo pozitiven slogan. To da bodimo spoštljivi eden do drugega, vsakemu dati svoj prostor, biti razumljivi, z nekakšnim razumevanjem pristopiti k drugi osebi in tako vsakemu posamezniku ustvariti lep prostor.

ALINA

Na festivalu nastopaš že drugič. Kako se imaš na malo drugačni Kunigundi?

Super! Prvič sem na tej lokaciji in moram reči, da mi je všeč, se mi zelo dopade. Nasploh se mi Kunigunda zdi super festival. Lepo, da to ohranjate že toliko časa in se vsi trudite, da se to obdrži. Je super dogodek.

Je bilo to obdobje karantene zate bolj kreativno ali sproščujoče?

Kar oboje hkrati. Malo sem ustvarjala, veliko sem se tudi spočila od vsega. Malo je bilo treba tudi premišljevati kako bom kaj s študijem. Smo pa seveda tudi zraven ustvarjali.

Vsako leto imamo na Kunigundi slogan, letos je to »zdrava pamet, odprto srce.« Kakšne asociacije imaš kaj na te besede?

Najprej pomislim na to, da ne smemo pozabit na pamet, logiko. Mislim pa, da je vseeno potrebno imeti tisto zdravo mejo skepticizma, ne pozabit imeti odprtega srca in biti sprejemljiv. S tem tudi privabimo nove izkušnje v življenje.