Velenje, 28. 8. 2020

KUNI INTERVJU: Pro Test, State of Fiction

Člani zasedbe PRO TEST imajo za seboj dolgo in bogato zgodovino ustvarjanja na področju rock’n’rolla. Igrali so v mnogih priznanih in nagrajenih skupinah kot so IN4S, Res Nullius, Wreck, Chateau in Krvava Rosa. Člane Sinišo Hranjeca, Janeza Marina, Boštjana Časla in Simona Gorišeka druži ideja po ustvarjanju dobrega in poetičnega rock’n’rolla, s poudarkom na besedilih v slovenskem jeziku.

Za Kunigunda pa sta se z nami pogovarjala pevec Simon Gorišek in bobnar Janez Marin.

Skupino sestavljate glasbeniki iz različnih skupin. Kje ste našli to skupno točko?

Simon: V glasbi.

Janez: Ja, v glasbi, prijateljstvu in skupnem ustvarjanju nečesa novega in dobrega.

Kakšne namene imate s to novo zasedbo?

Janez: To danes je otvoritveni koncert, nekakšna predpriprava. S kančkom sreče je pa naslednji velik korak oktobra posneti studijski prvenec.

Kako poteka vaše glasbeno ustvarjanje?

Janez: Predvsem je problem časovno usklajevanje, sedaj, ko smo bolj zaposleni z ostalimi stvarmi. Ko se pa najdemo, pa ustvarjanje poteka v duhu prijateljstva in dobre glasbe. Bi ti kaj dodal?

Simon: Ne, to je to.

Glede na to, da že nekaj časa ustvarjate na glasbeni sceni, kako bi komentirali stanje v glasbeni industriji zaradi posledic korone?

Simon: Stanje bo sedaj zelo težko. Ne samo za glasbenike, ampak na splošno za gospodarstvo in to je verižna reakcija. Najprej gospodarstvo, potem pa vse ostalo. Torej bo zelo malo stvari ostalo za veselje oziroma nam sploh ne pustijo, da izvajamo nekakšne dogodke. To danes je super zadeva, da se lahko zopet malo izpojemo in povemo, da smo še tukaj.

Janez: Tukaj gre velika zahvala organizatorjem za pogum, požrtvovalnost ter za skrb za dobro glasbo in druženje.

Za konec pa še imamo Kunigundino vprašanje. Letošnji slogan je »zdrava pamet, odprto srce.« Kakšne so vajine asociacije na ta slogan?

Simon: Zbudi se.

Janez: Ja. Drugače smo pa mi zelo odprtega srca, računamo pa tudi na čim več zdrave pameti.

State of Fiction

Skupina je dejavna že od leta 2009. State of fiction v osnovi igrajo mešanico rocka in metala, vseeno pa v njihovih pesmih lahko zasledimo vplive različnih glasbenih stilov.

Z nami sta se pogovarjala člana Nace Serdinšek (kitara) in Domen Čas (klaviature).

Koncert na Kunigundi je nekako vaš come back. Kako se počutite ob tem?

Domen Čas: Fajn je biti zopet nazaj in igrati na odrih. Nikoli nismo zares nehali, ampak smo bili v mirovanju. Bend je vedno deloval, nismo se razšli, sedaj smo pa zopet začeli  z nadaljevanjem snemanja plošče. Bomo videli, kaj bo nastalo.

Nace Serdinšek: Posneta je že, ampak moramo še nekaj stvari dokončati.

Domen Čas: Posneta je že par let. (smeh)

Kako se vam zdi trenutno stanje na lokalni glasbeni sceni?

Nace Serdinšek: Glasbe je še vedno zelo veliko, mogoče je malo škoda, da ni več toliko mladih, ki bi zagrabili inštrumente. Pogrešam bende. Ko smo mi bili stari 15 let, smo komaj čakali, da bi dobili prostor, kjer bi lahko imeli vaje. Zdaj se mi pa zdi, da smo še samo »stari prleci« ostali, mladine pa ne zasledim več, da bi igrala. Včasih je to malo bolj cvetelo, na primer v rock n’ rollu, metalu in teh podobnih žanrih, vidim pa, da so sedaj bolj zainteresirani v repanje.

Domen Čas: Ali pa samo mi ne sledimo dovolj trenutni sceni.

Nace Serdinšek: Ja, tudi to je možno. Vsaj meni se zdi, da ni kakšnega mladega benda, kakšni fantje, stari tam 15 let, ki bi delali živo glasbo.

Omenili ste, da ste že posneli CD. Je že dokončan?

Nace Serdinšek: CD smo posneli že 5 let nazaj. Niti nismo toliko pavzirali, kolikor se je samo vse skupaj zavleklo. Smo bolj vikend atleti in seveda je pri vseh prišlo vmes tudi zasebno življenje, ki je prioriteta. Kot je Domen prej povedal, nikoli nismo nehali biti band. V desetih letih smo zamenjali samo enega člana na bas kitari, drugače smo pa že veš čas enaka zasedba.

Letošnja Kunigunda nosi slogan »zdrava pamet, odprto srce.« Kakšne so vajine asociacije na ta slogan/moto?

Domen Čas: Pameten slogan, kaj naj rečem!

Nace Serdinšek: Zdrave pameti ne vem če smo, imamo pa definitivno odprto srce.

Domen Čas: To je pa 100%, ja. Zdrave pameti je pa res zelo malo. (smeh)

Nace Serdinšek: Moraš biti malo nor, da imaš bend. (smeh)