Velenje, 1. 9. 2020

KUNI INTERVJU: Fanfara Station, Harmelogic

Fanfara station so trio, ki dajejo moč pihal in elektronike severnoafriškim vokalom in tolkalom. Slavijo podvige mediteranskih migrantov, glasbene kulture afriške diaspore in toke, ki že dolgo povezujejo Bližnji vzhod, Magreb, Južno Evropo in Ameriki. Trije glasbeniki v živo ustvarijo plesno zabavo s pomočjo loop efektov, oder napolnijo z inštrumenti (tolkala, trobente, trombona, klarinet), neskončna mešanica akustičnih in elektronskih zvokov podpre glas pevca in avtorja Marzouk Mejrija. Sodobna ljudska čustvenost je všita v sodobno elektronsko plesno tkanino.

Za Kunigundo se je z nami pogovarjal  Charles Ferris.

Prihajate iz različnih koncev sveta. Kje in kako ste se spoznali, kako se je začela vaša skupna glasbena pot?

Fanfara Station se je začela v Neaplju, kamor sem se preselil iz Amerike, ker sem delal raziskave, Marzuk pa se je preselil iz Tunizije. Nastopala sva in potovala, nato pa srečala Marka, ki je iz severne Italije, na Sicilijanskem glasbenem festivalu. Delal je balkansko plesno glasbo, jaz pa sem tudi imel balkanski glasbeni projekt pa smo se odločili da bi to bila dobra kombinacija. Čudežno se je izšlo.

Kako bi opisali zvrst glasbe, k jo izvajate?

Na nas zelo vplivajo tunizijski ritmi, njihove melodije in različne zbirke teh. Dodamo svoje poudarke s pihali, Marko pa doda svojo plesno razumevanje iz evropske perspektive.

Budno smo spremljali razmere, ker prihajate iz druge države in skoraj do zadnjega nismo vedeli, če vam bo uspelo priti. Kako se soočate s korona krizo, koliko vpliva na vaš glasbeni svet?

Na neskončno načinov. Težko je omeniti samo eno stvar. Igrali smo 3 do 4 krat manj koncertov letos, kot smo pričakovali. Nismo potovali do toliko držav kot smo načrtovali. Poskušamo sodelovati na spletu in še vedno je nejasno kaj nam bo naslednje leto prineslo. Ampak smo optimistični da bo teh nekaj koncertov letos dovolj in nas bodo odpeljali naprej v dobro 2021. Adijo 2020 in začnimo znova.

Letošnji slogan Kunigunde je “zdrava pamet, odprto srce”, kakšne so vaše asociacije na to?

Imeti zdravo pamet v času korone je kar izziv. Investiraš v prihodnost na katero si se pripravil in nato se nenadoma spremeni. Na nek način smo morali vsi garati na mentalno, psihološkem vidiku, da ne moremo vsega kontrolirati. In odprto srce…Pri Fanfara Station se poskušamo glasbeno povezati in preseči pričakovanja drugih glede glasbe in kulture, saj prihajamo iz različnih koncev sveta. Izzivamo se, da smo dobrovoljni in upamo da to prinesemo našim poslušalcem.

Harmelogic

…je razburljivo in hkrati popolnoma logično zlitje ritmike, harmonije in spevnih melodij. Glasbenika prihajata iz različnih glasbenih sredin, kar v svoji glasbi tudi pogumno poudarjata. Kreirata  edinstvene ritmično razgibane kompozicije, ki nudijo brezčasen  preplet starodavnega in sodobnega. Harmelogic je v osnovi tolkalsko klavirski duet, včasih razširjen v trio včasih v kvartet.

Kris Korat – klavir in  Damir Mazrek – tolkala

Prihajata iz različnih glasbenih sredin. Kako se je začela vajina skupna glasbena pot?

Damir Mazrek: Dolgo nazaj sva se znašla na enih vajah z najinima učiteljema. Skupaj smo nekaj časa ustvarjali, potem je pa ta projekt nekako stekel po vodi, midva pa sva ostala in to sedaj traja že približno sedem let.

Kris Korat: Sedem let je že ja. Čas hitro gre.

Kako doživljata trenutno situacijo in odnos do kulture, ustvarjalcev? Si upata pogledati v prihodnost, kaj nas čaka?

Damir Mazrek: Izklopila sva emocije, vsaj jaz. Tako da, jaz raje ne doživljam te situacije.

Kris Korat: Nekako se mi zdi, da je sedaj glasba najboljši pobeg, ki ga vsi nekje iščejo. Tudi splošno se je bolj začelo zdaj igrati na ulicah kot prej. Mogoče gre za glasbo ravno zdaj malo v pozitivno smer, in mogoče lahko glasba tudi pripomore k izboljšanju politične in zdravstvene situacije. Kakorkoli. Ostajava nevtralna, se osredotočava bolj na glasbo, kot karkoli drugega.

Damir Mazrek: V tem primeru karantene se zdaj tudi vidi, koliko nam pomeni umetnost. Vsi začnemo poslušati glasbo, ko smo zaprti, brati knjige, gledati filme in se mogoče niti ne zavedamo, kako velik del življenja je kultura.

Letošnji slogan festivala je »zdrava pamet, odprto srce«. Kakšne so vajine asociacije na to?

Damir Mazrek: To je najin življenjski moto.

Kris Korat: (smeh)

Damir Mazrek: Od danes naprej!

Kris Korat: Mislim, da je to edini pravi ”balance”, kako bi moralo vse skupaj delovati. Se pravi simetrija med umom in srcem. Nekateri pa pravijo, da je pot med srcem in umom najdaljša, tako da mislim, da govori ravno o tem.