Velenje, 23. 8. 2021

KUNI INTERVJU: Ana Ščuka in Timotej Rosc

Cesarjeva nova oblačila, predstava katere namen je razkrivanje telesa z idejo golote, ki ni stigmatizirana in opredeljena kot tabu ter kako premakniti perspektivo percepcije golote na bolj sprejemljivo. Predstavo sta pripravila mlada umetnika Ana Ščuka in Timotej Rosc.

Kot medij Timoteju in Ani, sta srce predstave profesionalno odsevali tudi mladi artistki Zoja Krenker in Neja Veternik. Bolj kot za sprejemanjem lastnih teles stojita za destigmatizacijo in depolitizacijo golote.

Preberite kaj sta za Kunigundo povedala Timotej in Ana.

Povejta mi od kod sta? Kje sta se spoznala? Kdo je dal povod za skupno sodelovanje?

Ana: Skupaj sva se odločila, da bova sodelovala. Spoznala sva se na srednji šoli za oblikovanje.

Timotej: Prihajava iz različnih krajev Slovenije, jaz sem iz Logarske doline.

Ana: Jaz pa sem iz Krasa, blizu Sežane.

Mi lahko zaupata kaj je tema ali rdeča nit vajine predstave? Kakšne občutke želita prebuditi v gledalcih?

Timotej: Tema je nestigmatizirano razgaljenje telesa. Predstaviti širši publik, da golo telo ni noben tabu in presekat bariero videvanja telesa kot objekt, ki ni primeren za v javnost.

Ana: Od publike želiva mogoče malo šok efekta, sicer na nek bolj rahel, nežen način, ampak vseeno teatralno predstaviti rdečo nit.

Se vama zdi, da se kot družba premikamo v smer, kjer golota enkrat ne bo več stigmatizirana?

Timotej: Se premikamo, ampak zelo počasi.. To je vprašanje časa, koliko manjka, da bo sprejeto popolnoma.

Ana: Je pa res, da se to lahko dojema na različne načine in moramo upoštevati mišljenje in mnenja vsakega, ker golota je še vseeno dojemljiva kot intimna, vendar da ni predstavljena kot nekaj strašnega, kot nekaj kar ni naravno.

Kako vidva dojemata zrcalo družbe? Kaj bi radi odsevali s svojim nastopom?

Ana: Jaz bi rada začela s tem kaj bi radi odsevali. Sproščenost, sprejemanje in nagnjenost k eksperimentiranju in razkrivanju osebnosti in telesa

Timotej: Zrcalo družbe je kar zatrto in bi poskušala spremenit to z nekimi subtilnimi podvigi, kot je recimo ta performans.