Velenje, 29. 8. 2018

Intervju: Širom

Strunska glasbila, godala, pihala, zvočila in tolkala se v rokah članov Širom odvežejo svojih zvenskih okov in v skupinski zvočnosti vstopijo v polje prekrivajočih reminiscenc, ki nas peljejo v razplasteni čas in prostor, v preplet zgodovin, v katerih se spajajo tradicije folka, ljudske glasbe, melodij Vzhoda in Vzhodne Evrope, ritmičnih tradicij Afrike, morda celo Indonezije, eklektičnost sodobnega neofolka ter zvenska in harmonska imaginacija sodobnega jazza, sistematičnost minimalizma in post rocka ter zvočna inovativnost sodobne eksperimentalne glasbe. Skupino sestavljajo Ana Kravanja, Iztok Koren in Samo Kutin, z njimi smo poklepetali v čarobni Hudi luknji, kjer so imeli tudi koncert.

Kaj vas inspirira pri ustvarjanju glasbe?

Samo: Zdaj, ko smo delali drugo ploščo, smo o tem veliko premišljevali. Pomislili smo da, bi bilo lepo, če bi črpali navdih iz krajev od katerih prihajamo ter njihovo naravo. Tudi šli smo na vse tri lokacije iz koder prihajamo. Jaz sem iz Tolminskih hribov, Ana je iz Krasa in Iztok je iz Prekmurja. Šli smo improvizirat v divjino teh krajev, da vidimo kako narava vpliva na našo glasbo. Opazili smo kako je narava vplivala na našo glasbo, celoten proces snemanja druge  plate je bil drugačen. Smo ga tudi posneli, da se pa pogledati na naši spletni strani.

Vaši inštrumenti niso zelo pogosto uporabljeni v »mainstream« glasbi. Ste jih sami izdelali?

Iztok: Dosti jih je doma izdelanih, večino smo jih sami naredili. Samo je vodja tega področja, veliko smo jih tudi pobrali na potovanjih. Bistvo vseh teh inštrumentov je, da so naša orodja za raziskovanje sveta akustike. Kaj vse se, da narediti samo z akustičnimi inštrumenti, glasba je bolj dinamična.

Glasba vas popelje na vse konce in kraje, katera lokacija vam je najbolj ostala v spominu?

Ana: Mogoče ta jama, vsak prostor je poseben in edinstven. Zvok se spreminja od placa do placa. Inštrumenti drugače funkcionirajo zaradi okolja, tako da vsakič drugače izpade zvočno. Nekateri inštrumenti bojo tišji zaradi vlage, bomo videli kako se bo izšlo danes.

Pa še Kunigundino vprašanje. Kunigunda se bori za mlade kulture. Za kaj se pa vi borite?

Samo: Tudi za mlade kulture! Za boljši svet, dobro glasbo ter za širjenje obzorij.