Velenje, 28. 8. 2018

Intervju: Nejc Smodiš

Nejc Smodiš

Na odprtju razstave smo govorili z novomeškim umetnikom Nejcem Smodišem, ki ima v Galeriji eMCe plac na ogled svoja dela. Priporočamo!

V svoji knjigi 365 si vse risbe naredil v kemičnem svinčniku, se preizkušaš v drugih tehnikah?

Tako ja, začel sem s kemikom, s kulijem, to je pač ena hiba iz srednje šole, kjer sem risal večino časa in kjer sem se nekako zaljubil v to tehniko, ampak zadnje čase pa se poslužujem najbolj digitalnim stvarem se pravi rišem na ipadu s prsti ali pa s svinčnikom. Drugače pa delam praktično v vseh teh tehnikah, se pravi od olja, do akrila, na platnu, delam tudi stenske freske, delam skice za tatuje. Skratka vse tehnike, ampak trenutno mislim da sem se našel v digitalni.

Ilustriraš tudi za knjige. Ti je katera najljubša?

V bistvu sem ilustriral samo dve knjigi, ki nista bili moji, ena je bila pravljica, ena pa knjiga poezij in obe sta mi zelo pri srcu. Ilustriram tudi svoje stvari, izdajam svoje knjige, koledarje, tako da težko bi izbral kateri projekt mi je bolj všeč ali pa s katerim sem se bolj zabaval. To je tako kot bi starše vprašal kateri otrok je boljši, katerega bi raje imel. Vse je na nekem istem nivoju, razen tiste, ki narediš nazadnje, tisto kar delaš trenutno, si pač zaljubljen v njo ampak potem pa spet pride na isti nivo kot ostale.

Pogosto imaš v slikah družbeno-kritično noto.

Mislim, da je najbolj pošteno, da rečem da ne izbiram motiva, ker če lahko, se lotim risanja nekako instinktivno in prepustim, da podzavest sama naredi in pošilja sporočilo skozi sliko. Redkokdaj se lotim zadeve namenoma  ali pa sporočilno, zdaj proti sistemu proti veri proti bilo čemu, tisto enostavno pride iz podzavesti.

Kako se ti zdi na Festivalu mladih kultur Kunigunda?

Čudovito, moram priznati, da sem zelo pozitivno presenečen, sprejeli ste me bolje kot bilo kdaj. Komaj čakam, da pridem nazaj in hvala, nimam besed.

Katere druge hobije še imaš?

Ukvarjam se tudi z glasbo, pojem, pišem pesmi, delam tudi videospote praktično. Tako da več stolčkov naenkrat.

Kako pa se imenuje tvoja skupina?

Deadly Smile.

Zadnje vprašanje je Kuni vprašanje. Kunigunda se bori za mlade kulture. Zakaj se ti boriš?

Težko bi rekel, da se borim, ker mogoče borba pomeni nekaj napačnega v današnjem času. Bom pa rekel, da se trudim, da bi pokazal ljudem, da obstaja drugačen način, kot nasilje, skratka, da se da marsikaj narediti z glavo in srcem, če kontroliramo sami sebe.