Velenje, 26. 8.2017

INFOKUNIGUNDA: Intervju – Stoka

Po treh letih zopet na odru

Marin Ivanović – Stoka je eden vidnejših predstavnikov hrvaškega hip hopa in gonilna sila tamkajšnje glasbene revolucije in popularizacije žanra sredi devetdesetih. Njegova besedila so iskrena, brezkompromisna in močna, kakršna sta tudi njegova odrska prezenca in flow.

V Velenju imamo veliko dobrih rapperjev in sam rap je veliko velenjčanom pri srcu. Ali je čutiti to energijo in kakšna se ti zdi publika?

Že velikokrat sem repal po Sloveniji, po veliko mestih a v Velenju še nikoli. Slišal sem, da je Velenje eno najpoznavnejših središč za underground rap, takšen kakršnega tudi sam delam. V Sloveniji nisem bil že 10 let. Ko sem bil v komuni sem že tam razmišljal o tem, da ko posnamem novi album, ga moram prvo predstaviti v Sloveniji, saj me nanjo vežejo zelo dobri spomini in izkušnje. To je moj prvi koncert po 3 letih in zelo sem vesel, da sem tu, da je lepo vreme, da se je zbralo tako veliko število ljudi. Nisem si mislil, da me tu kdo sploh pozna zato sem res vesel, da se vas je zbralo toliko, saj je to samo še ena potrditev za več kot 20 let dela. Veliko je novih mladih reperjev, novih generacij, ki so odrasli na moji glasbi. Treba je širiti pozitivno sporočilo med mlade, da lahko trezen, zdrav, ustvarjaš najboljše. Upam, da bodo poslušalci zadovoljni, jaz definitivno sem.

Na YouTube-u je možno zaslediti posnetke, v katerih freestylaš. Danes smo imeli tu rap battle, kako pa takšna scena zgleda pri vas?

Zdi se mi, da je zdaj to popularno med mladimi. Tudi mi smo v mladih letih vedno freestyle-ali. Če bi mi kdo zdaj rekel, da freestylam, ne bi. Mislim, da predobro pišem in da sem si dobro zgradil svoje ime in kariero, da bi me nekdo »ubil« z battlom. Freestyle je trening, možgani morajo hitro delati. Jaz sem precizen, temeljit, globok in pišem premišljeno s koncentracijo. Vrjamem v svoje pisanje in v to kar delam na svoj način. Vedno sem bil dosleden. Jaz sem človek, ki spoštuje ljudi. Zame je rap spoštovanje. Freestyle rad poslušam, ampak veliko raje poslušam nekoga, ki ima besedilo dobro napisano in zna to dobro izvesti. Sam že 20 dni ponavjam svoja besedila, ker nisem že 3 leta repal. Kot profesionalni smukač, ki se mora za medaljo 500x na dan spustiti od vrha do dna. Ure in dneve sem doma z deodorantom stal pred ogledalom in repal, da bi bil najboljši.

Vse več mladih se čedalje bolj poslužuje drogam. Kaj bi svetoval vsem, ki so v to zabredli?

Življenje je prelepo! Vsak lahko izbere svojo življensko pot, ampak življenje je tako lepo in tako kvalitetno se da živeti s trezno glavo. Droga ti da zelo malo, ampak vzame ti vse. Veliko denarja gre za zelo mali trenutek, ki ti vse vzame. Vzame ti življenje, družino, nasmeh. Kar naenkrat nimaš več meje in se ne znaš več kontrolirali. Nekdo umre, drugi končajo na psihiatriji in redki so tisti, ki se očistijo. Drogiral sem se 20 let. Za sabo imam 10 psihijatrij, 6 komun, zaporov… Mogoče sem dobil priložnost ravno zato, da lahko nastopam pred mladimi. Da lahko vidijo kakšen sem bil in kaj lahko naredim trezen. Kar lahko trezna glava naredi ne more pijana in drogirana. Danes, ko vidim mlade kako pridejo pijani na oder sem jezen, ker v njih vidim sebe, kolikokrat mi je bilo vseeno. Najlepše stvari v življenju se ti zgodijo ko si trezen, ker se takrat vsega spomneš. Ko si na drogah ti je vseeno.Ko si enkrat notri, je zelo težko priti ven. To je začaran krog. Če ne zamenjaš okolja je res težko. Vendar se vse da in vsak, ki je v tem, mora probati priti ven iz tega. Vse več je drogiranja med mladimi, čedalje bolj tonemo v to. Zgubljamo komunikacijo, vsi smo na mobilnikih, ne gledamo se več v oči, zgubljamo neko iskreno življensko vrednost. Življenje je prelepo in veliko nam daje. Moramo biti zdravi v glavi in širiti ljubezen in pozitivo.

Tisto kar mi najbolj pospeši srčni utrip je definitivno to, ko stopim na oder.

Marin Ivanović - Stoka

[MEC id=”1841″]

Sharing is caring!