Velenje, 4. 7. 2017

INFO Kunigunda: Tehniki

Tehnično ekipo vsako leto na Festivalu mladih kultur Kunigunda poznamo vsi. Ne samo zato, ker jih pogosto kličemo, iščemo, potrebujemo in nadlegujemo, ker so močni, nepogrešljivi, sposobni, pridni in simpatični. Tudi to, da so – roko na srce, prava paša za oči obiskovalk in sodelavk bi lahko rekli, a predvsem jih odlikuje to, da tehnik ne more biti vsak, da so odlična družba in da so »kul«, kot je »kul« festival!

JANEZ SLIVAR: Vodja tehnične ekipe na FMKK

Janez Slivar, vodja tehnične ekipe na FMK aktivno sodeluje od leta 2010, predvsem na področju tehnike in logistike, čeprav je delno vpet tudi v druga področja.

Kot prvemu možu tehnične ekipe smo mu zastavili par vprašanj, na katera je odgovoril zelo hudomušno, hkrati pa nas posvaril: »Ne pričakujte kakšnih sočnih zgodbic – kar se zgodi v tehnični ekipi, ostane v tehnični ekipi!«

Si vodja tehnične ekipe. Kako bi opisal svoj dan na FMK?

Dan na Kunigundi se vedno začne z zelo nadležnim zvokom, zvonenjem budilke. Po kratki samorefleksiji, v smislu, zakaj je bilo včeraj treba ostati do konca koncerta, se po hitrem postopku spravim do lokacije, na kateri smo z ekipo dogovorjeni in kjer je potrebno pripraviti prizorišče za prihajajoče dogodke … Tekom dneva tako malo hebamo, šraufamo in inženirimo potrebno, naj bo to prireditveni oder, scena, instalacijski element … Z ekipo skrbimo tudi za logistično podporo festivalu. Vsakodnevno s člani organizacijskega odbora Kunigunde snujemo aktivnosti za prihajajoče dni in usklajujemo medsebojne zadolžitve.

Kakšne kvalitete morajo imeti tvoji izbranci?

Nimam izbrancev, imam čudovito izbranko hehe. Fantje, člani tehnične ekipe, pa morajo biti urejeni mladci, ki kljub nemogočim zahtevam kvečjemu zavijejo z očmi in poskušajo, kar se da varno reševati zastavljene naloge in probleme… Fantje morajo biti seveda brez predsodkov in v odlični fizični kondiciji… Včasih smo na razpisu za člane tehnične ekipe kot pogoj postavili doktorat iz uporabnih ved, smer implicitna interakcija, ampak ne vem, zakaj se nihče ni prijavil na ta razpis. Kriterije smo tako morali spremeniti. Najbrž nismo upoštevali, da so člani tehnične ekipe večinoma dijaki in študentje.

Šalo na stran, fantje morajo biti predvsem pripravljeni bolj ali manj trdo fizično delati, se prilagajati napornim urnikom … Po mojem mnenju je tehnična ekipa najbolj obremenjena ekipa med samim festivalom, delo pa nam pomembno olajšajo druge ekipe, ki so najbolj obremenjene pred samim festivalom in katerih dobro načrtovanje naše delo olajša. Sam pred festivalom skrbim, da program Kunigunde s tehničnega vidika ni neizvedljiv.

Bi si upal voditi tehnično ekipo samih žensk? Po kakšnih kriterijih bi jih izbiral?

Tehničine ekipe samih žensk si ne bi upal voditi, ker mislim, da bi bilo z njihove strani vse do potankosti in popolno narejeno, vodenje takšne ekipe praktično ni potrebno! (smeh) Fantje bi nato popolnoma izpadli iz tehnične ekipe in mogoče bi me kdo od njih potem lovil po Velenju.

Če pa bi moral izbirati tehnično ekipo samih žensk, bi zanje pripravil sprejemni test. Kunigundina tehnična ekipa ima namreč standardiziran test, ki ga sicer uporabljamo tudi na naših rednih urjenjih veščin in pregledih fizično-psihične pripravljenosti. Je zelo preprost; poln 50 litrski sod priljubljene pijače je potrebno, kar se da hitro, prenesti od štartnega bloka (kombi), do hiše (šank). Če se izrazim v curling žargonu, ki je mimogrede tudi paradni šport tehnične ekipe, fantje pač radi nadrsajo … Absolutni in relativni rekord testa ima Puška. Mislim da ga še vsaj 21 let ne bo nihče premagal, kar pa je pogoj za direktno plasiranje v tehnično ekipo. Mislim da imajo dekleta, zaradi svoje briljantne iznajdljivosti vseeno nekaj možnosti pri testu, sploh če je njihova priljubljena pijača deci đusa, deci vode … Fizika pač …

Oglej si naše ljubezensko sporočilo tehnični ekipi na 16. Kunigundi!

Kako si popestrite delo?

Absolutno z brezmejno zafrkancijo, s čim več sproščenosti … Kar pa žal ne gre vedno. Mnogokrat je popestritev dela že delo samo po sebi, ki ni nikdar monotono, ves čas se srečujemo z novimi izzivi, različnimi projekti, lokacijami in z različnimi ljudmi.

Kaj je najbolj fajn pri vašem delu?

Fantje pravijo, da malica! (hehe) Meni osebno je najbolj všeč pestrost dela, tehnični izzivi.

Najbolj nepozaben trenutek 19. Kunigunde?

Zame je to koncert Brencl bande v Hudi luknji. Predvsem z vidika izzivov, s katerimi smo se v okviru dogodka srečali, seveda pa tudi z vidika korektno izpeljanega dogodka, ki je bil nov celotni ekipi.

Lahko z nami deliš kakšen letošnji fail za rubriko »behind the scenes?«

Kunigundini tehniki ne failajo.

ANŽE “PUŠKA” PUŠNIK: Absolutni in relativni rekorder sprejemnega testa

Kakšne psihofizične priprave imaš pred FMK?

Pred festivalom Kunigunda kakšnih prav posebnih priprav tehniki ne potrebujemo, saj se odvija konec poletja, ko smo že utrjeni od vročinskih valov in od poletnega žuranja.

Imaš kot nosilec rekorda kakšne privilegije?

Ha -ha, imam privilegij, da lahko SAM pospravljam winge (tako imenovano kovinsko konstrukcijo ob odru, na kateri so zvočniki), drugače pa v tehniki nimamo privilegijev, smo vsi enakopravni!

Če bi ti ponudili delo koordinatorja ŽENSKE tehnične ekipe, bi jo sprejel? Zakaj ja / ne?

Ne, hvala. Ne razberem fizičnega dela iz koordinacije. Mislim pa, da bi za to delo bil primeren kandidat samo kakšen Sašo Misija! (smeh)

Kaj bi sporočil vsem fantom, ki razmišljajo o prijavi v tehnično ekipo?

»TA VLKE MIŠICE GOR, PLUN V ROKE, PA BREZ STRAHU ZAGRAB UN PRAKTIKABL!!!«

Tehniki ste zelo priljubljeni tudi pri obiskovalkah in sodelavkah. Kaj bi sporočil njim?

Kunigundini tehniki so pravi moški, če se koga splača ženit, je to to! Tk da brez strahu navali! (smeh)

Sharing is caring!