Velenje, 26. 8.

INFO KUNIGUNDA: Otvoritev Pekarne

6 ekscentričnih razstav in instalacij že stoji!

Na prvi festivalski dan se je dogajanje 20. festivala mladih kultur Kunigunda preselilo v staro mestno jedro, kjer stoji Pekarna, na videz zapuščen prostor, kjer ustvarjajo  lokalni in tuji umetniki že od leta 2012. Njena zgodba se počasi končuje. Na mestu kjer danes še stoji mistična, arhitekturno zelo zanimiva zgradba, bo v naslednjih letih zrasla nova. Festival se ji je tako letos še posebej poklonil in vanjo naselil šest vrhunskih instalacij in razstav. Od družbeno – kritičnih, umetniških in interaktivnih, do avdio-vizualnih instalacij.  

 

Še preden ji dokončno pomahamo v slovo pa si je v njej moč ogledati zanimive postavitve: avtor Jože Slaček predstavlja Gosjo igro bistroumnega plemiča Don Kihota iz Manče in Pripovedniško platformo, prostorsko in interkativno instalacijo, ki pripoveduje zgodbe priseljencev, pri čemer se osredotoča na materialne stvari in zgodbe, ki jih migrant prinese s sabo v drugo državo. Ogledalo obiskovalcem avtorji Tina Felicijan, Antonio Križnič in Nina Cvirn nastavljajo v avdio-vizualni instalaciji Izpoved zavesti, ki človeka pušča samega s sabo in s svojimi mislimi. Riso Paradiso so neformalna umetniška skupina, ki so na ogled postavili svoje umetniške publikacije in printe, zavzemajo pa se za širjenje kulture zinov pri nas. Interaktivna zvočna instalacija avtorice Staške Guček Theremin je nastala kot produkt predfestivalske delavnice. Končni izdelek pa je zvočna instalacija na sobnih rastlinah. Gnojilnik strahu je plod sodelovanja med Anžetom Juvanom in avstrijcem Rudijem Wittmanom, avtorja pa sta ponazorila, kako strah spodbuja ustvarjanje mej. 

 

Pekarna bo tekom festivala odprta vsak dan od 15.00 do 19.00 ure, njeno podrobnejšo zgodbo pa si lahko preberete v intervjuju večkratne vodje art področja, Nine Cvirn.

[MEC id=”1841″]

Sharing is caring!