ALTER INDIE ROCK KONCERT: REPETITOR (SRB) // MOVEKNOWLEDGEMENT // LELEE 26. AvgustAvg. 2022 21:00Šaleška cesta 3, Velenje, Slovenia

Koncerti

REPETITOR 

Beograjski garažni rock / post-punk trio REPETITOR je nedvomno ena najpomembnejših skupin zadnjega desetletja na Balkanu in hkrati strogo varovana skrivnost evropskega rockovskega podzemlja. S svojimi štirimi albumi Sve što vidim je prvi put (Odličan Hrčak, 2008), Dobrodošli na okean (Moonlee Records, 2012), Gde ćeš  (Moonlee Records, 2016) in Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji (Moonlee Records, 2020) se Repetitor redno zavihtijo na vrhove regionalnih lestvic najboljših albumov, so deležni izrazito pozitivnih kritik, s številnimi energetsko nabitimi koncerti, ki so nedvomno eno najmočnejših orožij skupine, pa tudi hitro širijo svojo bazo oboževalcev. Repetitor so odigrali nešteto koncertov širom Balkana, izvedli več evropskih turnej in nastopili na festivalih širom Evrope (Sziget, Exit, Pohoda, Rock For People, Loftas, Europavox, INmusic, Stereoleto, ...), ter celo vse do Rusije in Kitajske. Junija 2018 so na povabilo kanadčanov Arcade Fire nastopili z njimi v Pragi, Budimpešti in Bukarešti.

Postopoma so oblikovali lasten prepoznaven zvok, v katerem združujejo energični rock’n’roll, post-punk in še marsikaj vmes. Na nas se zgrmi zvočni zid visoke napetosti, rafali besa, strahu, nasilja, bolečine in utesnjenosti. Na eni strani težko kontrolirani Boris psihotično reže žile na kitari in punkovsko razcefrane akorde sprevrača v orkanske, težaške rife. Na drugi je igriva in poskočna Ana-Marija, ki zlita z basom kuha postpunkovski balzam. Pokonci vse skupaj drži neukrotljiva žival za bobni Milena, ki bridko mlati kot na sodni dan. V bučnem razponu kitarskega rocka odmevajo Stooges, Nirvana, Sonic Youth, Dead Moon, Suicide, Bikini Kill, Swans in še kdo, a Repetitor je tako samonikel, da je to samo on in nihče drug. Skupaj s Savages, Metz, Thee Oh Sess, Girl Band, Future of the Left, A Place To Bury Strangers, Fat White Family drvi po transverzali nevarnejših rockovskih bendov tega trenutka. REPETITOR je poslastica za vse ljubiteljice in ljubitelje avtentične izraznosti ter distorzirane blaznosti!

 »They make you fall in love with guitar rock all over again and are arguably the best guitar band on the planet right now. They are the 21st Century Nirvana who have come to save rock.« (John Robb, Louder Then War)

 »Easily the most exciting band I saw during the whole festival were Serbia’s Repetitior, a noise-core trio in the METZ mould, only rawer, louder and five times as furious... «  (Marc Burrows, Drowned In Sound) 

https://repetitor.rs/

http://repetitor.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/repetitorbgd

MOVEKNOWLEDGEMENT

Ena avtorsko najbolj izstopajočih, kritiško cenjenih in slogovno kameleonskih slovenskih poosamosvojitvenih rock zasedb Moveknowledgement, ki je nastala konec 90. let v Novem Mestu, je en sam niz vznemirljivih žanrskih permutacij in zvočnih eksperimentov. Zlasti z albumi Listen to Nebukadnezar (2007), Pumpdown!!! (2011) in See (2014) so si fantje zagotovili široko bazo fenov iz različnih vetrov, polnili klube doma in v tujini ter se metaforično povzpeli na vrh domače glasbene scene. Pred približno petimi leti so nenadoma poniknili iz scene in se kmalu zatem razšli z vokalistom Miho Blažičem (N’toko). Od takrat je zasedba Moveknowledgement, ki jo sestavljajo Dejan Slak (bas kitara), David Cvelbar (bobni), Uroš Weinberger (avtor skladb in besedil, kitara, vokal) in Miha Šajina (avtor skladb, producent, oblikovanje zvoka v produkciji in postprodukciji, klaviature, vokal), ubrala nove žanrske smernice, spremenila vlogo vokalov v svojih komadih in konkretno nadgradila svoj zvok. Spomladi 2022 so se Moveknowledgement vrnili z novim albumom 'Lying Cobra' (Moonlee Records), ter z njim nakazali radikalen odmik od dosedanjih izdaj. Nov zvok, nova založba, nova vizija!

Njihov novi studijski album so navdihnila pionirska leta psihedelične avantgarde poznih 60. let. Album 'Lying Cobra' se ponaša s svojstvenim retro karakterjem, kar je posledica rabe tehnoloških inovacij hipijevske dobe, kot so modularni sintetizatorji, magnetni trakovi, predvajani nazaj in izven faze, fazer, eho, reverb in delay efekti ter vzhodnjaški instrumenti. Skozi prefinjeno rabo studijskih tehnik, ki ima vzporednice pri eksperimentih krautrock legend Can in Faust ter producentskih asov à la Brian Epstein, aplikacijo harmoničnih večglasij in študiozno rabo različnih retro sintetizatorjev posodobljeni Moveknowledgement servirajo samosvojo reinterpretacijo kaleidoskopskih zvočnih barv in mehkih analognih tonov dobe otrok cvetja. Kljub kompleksni zvočni podobi album sestavljajo nalezljivo dostopni in hitro zapomnljivi komadi, ki bodo očarali tako poznavalske fotre kot tudi novo generacijo ljubiteljev mavričnih zvokov, ki je zrasla ob bendu Tame Impala. Novi album benda Moveknowledgement zaznamuje blagozvočna, vznemirljivo večplastna in kristalno čista zvočna podoba, subtilna manipulacija različnih analognih sintov, božajoče vokalne polifonije in prosto lebdeči, počasi razvijajoči se aranžmaji, ki nas spiralasto srkajo v njihove skladbe.

Brezčasna slovenska neopsihedelija za neskončna poletna pohajkovanja in nepozabna oranžno-zlata jutra v objemu ljudi, ki nekaj štejejo.

https://moveknowledgement.bandcamp.com/

https://www.instagram.com/moveknowledgement

 

LELEE

Domača zvedava indie-rock/post-punk zasedba Lelee, ki predstavlja utelešenje multikulturnega povezovanja med balkanskimi glasbeniki od Vardarja do Triglava, saj ga sestavljajo beograjčanka Jelena Rusjan (Borghesia, TRUS!) na vokalu in basu, Makedonec Damjan Manevski (Rush to Relax, Molokai) na vokalu in kitari ter domača bobnar Jan Kmet (balans, Kalu) in synth čarovnik Blaž Gracar (Blaž). Kot del karavane Klubskega maratona Radia Študent leta 2020 se je trio s svojim iskrivim in vznemirljivim indie kitarskim zvenom ter prepletanjem moško-ženskih vokalov v makedonščini in srbščini hitro vpisal v zavest regionalne alternativne javnosti.

Njihov prvenec ‘Čuka bije pumpa’ (Moonlee Records, Ill in the Head Records, 2021) prevevajo udarna žensko-moška večjezična dvoglasja v tradiciji zasedb Yo La Tengo, ki ostanejo dolgo zasidrana v vaših glavah. Trojica navdih črpa pri pionirskem nespoliranem zvoku indie rock dinozavrov à la Dinosaur Jr. in The Pixies, novodobnih indie punk ambasadorjih kot so Sweeping Promises in Uranium Club, lahkoživem jangle popu iz obeh ameriških obal in v smislu regionalne avtentičnosti tudi jugoslovanskem novem valu. Navkljub generacijski razliki vsi člani benda delijo iskreno naklonjenost do zvokov iz polpretekle indie zgodovine, ki jih radi gnetejo v sodobnejše inačice, s katerimi naslavljajo modernega poslušalca.

Lelee so mojstri spevnega indie pesmopisja z občutkom za popovsko dostopnost, ki z lahkoto servirajo hitro zapomnljive refrene in vedre, včasih nostalgične in mestoma tudi bolj srborite melodije, prikrojene za dolge avtocestne eskapade in poletna pohajkovanja. Damjan radoživo rožlja po svoji električni kitari, Jelena servira bas linije, ob katerih vas zasrbijo prsti na nogah, Jan pa skrbi, da vse skupaj deluje kot popolna zvočna kulisa za poznopopoldansko alter džuskanje na poletnem vrtu. Lahko bi rekli, da gre pri Lelee za nekakšen namišljen jadranski indie rock, ki je emotiven, iskren in neposreden, predvsem pa prikrojen tudi za sredinske radijske frekvence in širše poslušalstvo.

 

https://www.facebook.com/leleeband

https://www.instagram.com/leleeband/

https://lelee.bandcamp.com/

  • Organizator dogodka ALTER INDIE ROCK KONCERT: REPETITOR (SRB) // MOVEKNOWLEDGEMENT // LELEE

    Javni zavod Mladinski center Velenje, kultura in izobraževanje, deluje kot logistično in funkcionalno središče za mlade na področju razvoja, informiranja, izobraževanja in sociale, kulturnih dejavnosti, razvedrila in družbenega vključevanja mladih.

Uvozi v Google Koledar

Lokacija

Max klub, Šaleška cesta 3, Velenje, Slovenia

Navodila za pot

Could not find route!

  • Schedule
  • Guests
  • Attendance
  • Forecast
  • Komentarji

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Today stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org