Velenje, 15. 8. 2017

Dame, vabljene na delavnico Thereminov!

V soboto, 19. avgusta ob 9.00 v prostorih MC Velenje na Efenkovi!

Kaj imajo skupnega Sovjetska zveza, The Beach Boys, Led Zeppelin, Scooby-Doo, Sheldon iz The Big Bang Theory, televizijska nadaljevanka Star Trek, Dr. Hannibal Lecter in Trentemøller? Theremin – enega izmed prvih elektronskih instrumentov, ki nanj za razliko od drugih instrumentov igramo brez dotika in samo s spreminjanjem razdalje rok od antene, ki uravnava frekvenco, ter od druge antene, ki nadzoruje glasnost. Končni rezultat delavnice bo zvočna instalacija v Pekarni, ki bo, z bokom ob boku drugim.

Delavnica je v duhu spodbude žensk k večjemu vključevanju v svet tehnologije, namenjena samo nežnejšemu spolu.

Theremin je eden izmed prvih elektronskih instrumentov, ki ga je izumil Leon Theremin (Термéн) leta 1920. Za razliko od drugih instrumentov lahko nanj igramo brez dotika in samo s spreminjanjem razdalje rok od antene, ki uravnava frekvenco, ter od druge antene, ki nadzoruje glasnost. Po kratkem zgodovinskem pregledu in opisu principov delovanja, bodo udeleženke izdelale enostavnejšo verzijo Theremina in ohišje. Lahko bodo eksperimentirale z različnimi elektronskimi komponentami (npr. rastline, fotoupori, antene itd.) in preizkušale razne frekvence ter na koncu izdelale interaktivno zvočno instalacijo, ki bo del razstave v Pekarni v sklopu 20. Festival mladih kultur Kunigunda.
Za udeležbo na delavnici ni potrebno predhodno znanje. Na razpolago bodo vsi osnovni materiali, ki jih bodo udeleženke rabile za izdelavo projekta.

Pusti se zapeljati nežnim tonom Theremina – v soboto pa naredi svojega!

Sharing is caring!