Velenje, 29. 8. 2019

Daleč v Kuni vesolju smo!

Za nami je že prva polovica festivala, raziskovanje širokega polja mladih kultur pa je člane posadke že popeljala po različnih lokacijah po mestu!

Festival smo štartali z odprtjem razstave Blaža Miklavčiča: Ambient plague, ki je nastala  v algoritmičnem okolju 3D softvera s posnemanjem bioloških in fizikalnih postopkov organske rasti. Avtor se v svoji umetniški praksi ukvarja predvsem z analizo in produkcijo na področjih digitalnih estetik.

Kunigundina Raketa kulture je uspešno vzletela!

Petkov večer pa so obiskovalci Kunigunde preživeli v magičnem ambientu Hude luknje. Drugače poznani kot težkokategorniki Noctiferia, so se tokrat predstavili s svojim Transnatura setom, ki je zaobjemal njihove pesmi v gypsy, swing, etno in balkan preobleki. Intimnost lokacije in posebno vzdušje, ki ga lahko pričara le Huda luknja, je navdušil ne le obiskovalce, temveč tudi nastopajoče. 

Do jutra so vesoljski ritmi finskega ustvarjalca Samuli Kemppi skrbeli za dober žur. Kemppiev glasbeni slog seže od experimentalne elektronike vse do bolj “deep” variacij techna žanra. Poleg njega pa so za vzdušje skrbeli tudi Groove Bear iz društva Universe, kateremu so se tokom večera pridružili COGO rezidenti Tonske, MAC-10 in Assembler.

Soboto je Kunigundino srce utripalo v središču mesta. Tam je nastavila ogledalo meščanom in razbijala stereotipe z risanjem aktov na Titovem trgu. Pridružili so se obiskovalci vseh starosti, nekateri pa so z zanimanjem opazovali od daleč. Nastala dela so med festivalom na ogled v improvizirani Galeriji nasproti galerije.

Titov trg se je popoldne spremenil v adrenalinski poligon! Društvo DUŠA s Tito skate session skrbi za učenje in navduševanje mladih nad urbanimi športi skozi medgeneracijsko sodelovanje. Del dogodka je bilo tudi tekmovanje za najboljši trik – prvo nagrado je prejel Marko Žumer, bolje poznan kot Fogy. Poleg tega, pa so za visok nivo adrenalina poskrbeli ljubljančani z Urban roof show-om – adrenalinsko predstavo v skakanju s kolesi. Že tradicionalni dogodek vsako leto poskrbi za športno noto festivala.

Zvečer so v Klubu eMCe plac odmevali eklektično avantgardni dance punk zvoki skupine Svemirko. Poleg njih pa sta plac tresla še Bombyx Lori, Velenjčana, ki sta tokrat nastopila še z bobnarjem in občinstvo ogrela s svojim art, trip popom. Predstavila sta svoj sveže izdan prvenec Little Gifts from the Univers. BeatMyth pomeni raziskovanje znotraj in, kar je še pomembnejše, onkraj izrazito klubskega žanra electro brejkov, v živo se mu je pridružil še N’toko. Naveza Kinetical & P.Tah je nastala spontano, njuna kemija in tehnična dovršenost navdušuje poslušalce.

V nedeljo zvečer smo imeli na terasi Kluba eMCe plac filmski večer in – klišejsko – uživali v kinu pod zvezdami. Ogledali smo si film z naslovom Posledice, ki sta ga producirala Velenjčana Jerca in Andraž Jerič. Film je publiko ob koncu za nekaj trenutkov pustil brez besed, nato pa je sledil bučen aplavz. V vodenem pogovoru sta med drugim povedala, da je film usmerjen predvsem v kritiko sistema in je tudi vzpodbudil polemike tudi v strokovni javnosti. Navdih za film so bile resnične zgodbe mladostnikov, ki so pristali v prevzgojnih domovih.

Vse to pa je šele začetek potovanja po s kulturo nabitem Kuni vesolju. Tekom festivala smo in bomo potovali po vseh razsežnostih in aspektih mladih kultur. Še naprej bomo skrbeli za vesoljska doživetja obiskovalcev in približevali neznano. Potuj in raziskuj z nami!